DTS KONTROL BELGESİ

İhracatta Standardı Zorunlu Bazı Tarım Ürünleri İçin İhracat Denetimleri; Kontrol Belgesi ve Ticari Kalite Denetim Yeterlik Belgesi

Genel Olarak İhracat ve İthalatta Düzenlenen Kontrol Belgeleri

Kontrol Belgesi, ilgili mevzuat çerçevesinde, yetkili kamu kurum ve kuruluşunca düzenlenen ve ithalat ve/veya ihracat aşamasında bir ürünün ilgili teknik düzenlemesine veya standardına uygunluğunu gösteren belgedir.

  • İthalatta Kontrolü Dış Ticarette Standardizasyon Denetmenleri Tarafından Yapılan Tarım Ürünlerine dair DTS Tebliği kapsamında standardı ithalatta zorunlu uygulamada bulunan tarım ürünleri için ilgili Dış Ticarette Standardizasyon Denetmenleri Grup Başkanlığı tarafından düzenlenen Kontrol Belgesi,
  • Sağlık Bakanlığının Denetimine Tabi Ürünlerin İthalatına dair DTS Tebliği kapsamında yer alan maddeler için Sağlık Bakanlığı tarafından düzenlenen Kontrol Belgesi,
  • Tarım ve Köyişleri Bakanlığının Denetimine Tabi Ürünlerin İthalatına dair DTS Tebliği kapsamında yer alan maddeler için Tarım ve Köyişleri Bakanlığı tarafından düzenlenen Kontrol Belgesi,
  • Çevrenin Korunması Yönünden Kontrol Altında Tutulan Atıkların İthalatına dair DTS Tebliği kapsamındaki maddeler için Çevre ve Orman Bakanlığı tarafından yapılan kontroller sonucunda verilen Kontrol Belgesi ve/veya Uygunluk Belgesi,
  • Çevrenin Korunması Yönünden Kontrol Altında Tutulan Kimyasalların İthalatına dair DTS Tebliğ kapsamında mezkûr Bakanlıkça yapılan kontroller sonucunda düzenlenen Kimyasal Madde İthalat Belgesi ve Kontrol Belgesi,
  • Çevrenin Korunması Yönünden Kontrol Altında Tutulan Yakıtların İthalatına dair DTS Tebliğ kapsamındaki maddeler için, anılan Bakanlık tarafından yapılan kontroller sonucunda verilen Kontrol Belgesi,

gümrük idarelerince aranmaktadır.

Yaş meyve ve sebze, bakliyat, bitkisel yağlar, pamuk ile kuru ve kurutulmuş meyvelerden oluşan, Dış Ticarette Teknik Düzenlemeler ve Standardizasyon Yönetmeliği ekinde yer alan tarımsal ürünler, ihracatta zorunlu standart denetimine tabidir. Söz konusu maddelerin ihracatında, ihracatçı, ilgili Dış Ticarette Standardizasyon Denetmenleri Grup Başkanlığına müracaat eder. Yapılan kontroller sonucunda, mal, standardına uygun bulunduğu takdirde, gümrüklere ibraz edilmek üzere, Dış Ticarette Standardizasyon Denetmenleri Grup Başkanlığı tarafından, ihracatçıya Kontrol Belgesi verilir.

Yaş meyve ve sebze, bakliyat, bitkisel yağlar, pamuk ile kuru ve kurutulmuş meyvelerden oluşan, Dış Ticarette Teknik Düzenlemeler ve Standardizasyon Yönetmeliği  ekinde (Ek.1) yer alan  tarımsal ürünler, ihracatta zorunlu standart denetimine tabidir. Sözkonusu maddelerin ihracatında, ihracatçı, ilgili “Dış Ticarette Standardizasyon Denetmenleri Grup Başkanlığı”na müracaat eder. Yapılan kontroller sonucunda, mal, standardına uygun bulunduğu takdirde, gümrüklere ibraz edilmek üzere, “Dış Ticarette Standardizasyon Denetmenleri Grup Başkanlığı” tarafından, ihracatçıya “Kontrol Belgesi” verilir. Bu belgenin düzenlenmesinde etken faktör, geleneksel tarım ürünlerimiz ihracatında bir veya birkaç ihracatçının gerçekleştireceği olumsuz işlemlerin ve bırakacağı kötü izlenimin sektördeki tüm ihracatı etkileyen engellere dönüşmemesi için önceden tedbir alınması, geleneksel tarım ürünlerimizin dış ülkelerdeki itibarını muhafaza etmek ve istikrarlı pazarlar yaratmaktır. Nitekim geçen yıl Rusya ile yaşanan taze sebze meyve ihracatı krizi de, bu tür önlemlerin ne kadar gerekli olduğunu hatırlatmıştır.

İhracatta standardı zorunlu uygulamadaki tarımsal ürünlerin ihracında,  yurt dışında iş yapan müteahhitler  işçilerinin ihtiyacı olan zorunlu standart kapsamı malların ihracında kontrollerden muaf tutulmaktadır. Ayrıca, hariçte işleme yoluyla yapılacak ihracat ile Bedelsiz İhracat Tebliği kapsamında yapılan ihracatta da Kontrol Belgesi aranmamaktadır.

Bunun yanı sıra, 06/06/2009 tarih ve 27250 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren (2009/33) sayılı Ticari Kalite Denetim Yeterlik Belgesi Verilmesinde Uygulanacak Esaslara İlişkin Tebliğ ile belli şartları haiz  işletmelere “Ticari Kalite Denetim Yeterlik Belgesi” verilmek suretiyle, bu işletmelerin ve bu işletmelerden ihraç kaydıyla söz konusu ürünleri temin eden firmaların ihracatta parti bazında kontrolden muaf tutulmaları sağlanmıştır.

Prosedür :

İhracatta Zorunlu Standart Denetimi ve Gümrük İdarelerinin Mükellefiyeti

Dış Ticarette Teknik Düzenlemeler ve Standardizasyon Yönetmeliği  ekinde (Ek.1) (Değişik: R.G.13/02/2008-26786) kapsamındaki maddelerin ihracatında, zorunlu standart ve kalite kontrolleri Müsteşarlığın Bölge Müdürlükleri bünyesindeki Dış Ticarette Standardizasyon Denetmenleri tarafından yapılır. Söz konusu ürünlerin ihracatında gümrük beyannamesinin İBGS onayı aşamasında, teknik yardım kesintisi yapılmaktadır.

İhracatçı veya temsilcisi söz konusu listede belirtilen maddelerin ihracatında, ilgili Dış Ticarette Standardizasyon Denetmenleri Grup Başkanlığı’na (Ek 2) başvurur.

Denetleme, en geç yirmidört saat içinde, depo, antrepo veya işleme yerinden denetlemeye en elverişli olanında, ihracatçı veya temsilcisi de hazır bulunmak suretiyle, ilgili tüzük veya standartta belirtilen kriterlere göre yapılır.

Denetleme ile görevlendirilenler, denetleyecekleri mallardan dört takımı geçmemek üzere, ilgili tüzük veya standardında belirtildiği kadar veya Müsteşarlıkça belirlenecek miktarlarda numune alabilirler.

Denetlenmiş mallar gerekirse yeniden denetlenebilir.

Mal, fiziki muayene ve gerekli görülen durumlarda laboratuvar analizleri sonucunda tüzük veya standardına uygun bulunduğu takdirde, Dış Ticarette Standardizasyon Denetmenlerince gerek görülmesi halinde, ambalajların üzerine denetlendiğini gösteren işaret konulur ve ambalajların sonradan açılmasını önlemek için gerekli tedbir alınır. Denetlenmiş mal için ihracatçısına veya temsilcisine, gümrüklere ibraz edilmek üzere, malın ilgili tüzük veya standardına uygunluğunu belirten Kontrol Belgesi (Ek 3) (Değişik: R.G. 28/12/2006-26390) verilir. Kontrol Belgesi ile mal arasındaki bağlantıyı sağlamak için, ambalajlar üzerindeki parti numarası ve diğer resmî işaretler belgelere yazılır.

Denetleme sonunda, mal tüzük veya standardına uygun bulunduğu takdirde, alınan numuneler, kırkbeş günü geçmemek üzere, malın çeşidine göre, Müsteşarlıkça tespit olunacak sürece veya alıcı ile satıcı arasında anlaşmazlık çıktığında bunun giderilmesine kadar saklanır. Bu sürenin sonundan itibaren onbeş gün içinde, ihracatçı veya temsilcisi numuneleri geri alabilir.

Denetleme sonunda, mal tüzük veya standardına uygun bulunduğu takdirde, alınan numuneler, kırkbeş günü geçmemek üzere, malın çeşidine göre, Müsteşarlıkça tespit olunacak sürece veya alıcı ile satıcı arasında anlaşmazlık çıktığında bunun giderilmesine kadar saklanır. Bu sürenin sonundan itibaren onbeş gün içinde, ihracatçı veya temsilcisi numuneleri geri alabilir.

Ekonomi Bakanlığı, ihracatta zorunlu uygulamada bulunan standartlara uymayan malların ihracatına, ithalatçının talebinin tevsiki halinde, gerekli incelemeyi yaparak izin verebilir veya gerekli görülen durumlarda, standardın bazı maddelerinin uygulanmasına talimat yolu ile istisna getirebilir.

Ekli liste (Ek 1) kapsamındaki maddelerden ihtiyaç duyulanların yetiştirildikleri bölge ve çeşidin özelliklerine göre ulaşım durumu da göz önüne alınarak, vardığı yerdeki pazar isteklerini karşılayacak olgunlukta ihraç edilebilmelerini sağlamak için, gerekli görülen yerlerde kesim, toplama ve ihraç tarihlerini belirlemek üzere Ekonomi Bakanlığınca tespit edilecek ilgililerden oluşan bir komisyon kurmaya Ekonomi Bakanlığı yetkilidir. İhracatçı firmalar komisyon kararlarına uymakla yükümlüdürler.

Ekli liste (Ek 1) kapsamındaki maddelerin ihracatına, tüzük veya standardına uygunluğunu gösterir Kontrol Belgesi bulunmaması, Kontrol Belgesi’nin süresinin geçmiş olması, ambalajlarının üzerinde gereken parti numarası ve diğer resmî işaretleme bilgilerinin bulunmaması halinde ilgili gümrük idaresince izin verilmez.

Aşağıdaki durumlarda, gümrük idarelerince Kontrol Belgesi aranmaz:

a) İhraç edilecek ürünle ilgili Ticari Kalite Denetim Yeterlilik Belgesi’nin ve gerektiğinde malın özelliğine göre Ekonomi Bakanlığınca istenebilecek ilave belge ve/veya analiz raporlarının, anılan belge sahibi imalatçı-ihracatçılar tarafından ilgili gümrük idaresine ibrazı halinde,

b) Yurt  dışında   inşaat,   tesisat  ve  montaj  işi  alan müteahhitler tarafından, işçilerinin ihtiyacı olan zorunlu standartlar kapsamındaki maddelerin ihracatında, ilgili merci tarafından düzenlenecek ihraç müsaadesinin ilgili gümrük idaresine ibrazı halinde,

c) Hariçte İşleme Rejimi kapsamında yapılacak ihracatta,

d) Bedelsiz ihracatta.

Münhasıran yukarıdaki şartlar dahilinde Kontrol Belgesi aranmaksızın ihraç edilen ürünler için, ilgili gümrük idareleri, ekli cetveli (Ek 4) düzenleyerek aylık olarak ekli listede (Ek 2) yer alan Ekonomi Bakanlığının ilgili Bölge Müdürlüğüne gönderir.

Ek -1 : Kontrol Belgesi

Ek-2 : Ticari Kalite Denetim Yeterlik Belgesi

fatsali hakkında

tarık yıldız fatsali

Aralık 12, 2012 tarihinde İhracat içinde yayınlandı. Kalıcı bağlantıyı yer imlerinize ekleyin. Yorum yapın.

Yorum bırakın